Wat is een intentie? En hoe zet je een intentie?

Een intentie zetten kan soms nog best lastig zijn, of niet!? & I feel you!

Ik had in het begin namelijk precies hetzelfde probleem!

Ik wist dat intenties me konden gaan helpen om meer energie en flow in mijn dag te creëren, maar ik begreep eerlijk gezegd niet helemaal wat het was.

Toen ik wat onderzoek deed naar wat een intentie nu PRECIES is, werd ik daar in de eerste instantie niet veel wijzer van! Ik stuitte namelijk op de meest uiteenlopende definities en manieren om een intentie te formuleren. 😅

Sommigen formuleren een intentie bijna als een doel:

“Ik ben voornemens vanavond droog thuis te komen.”

Voor anderen is het meer een affirmatie of mantra:

“Ik mag er zijn.”
“Ik ben ondernemend.”

Weer anderen gebruiken slechts één woord als intentie:

“liefde”
“dankbaar”

Het is dus duidelijk dat het zetten van een intentie voor iedereen anders is. Maar één ding hadden alle omschrijvingen van intenties wél gemeen:

je zet een intentie om FOCUS te houden op datgene wat je wilt bereiken!

Blijkbaar is er dus ook niet echt een goed of fout, waardoor ik uiteindelijk mijn eigen definitie en voorkeur van formuleren heb gecreëerd.

Misschien weet jij al heel goed hoe je een intentie zet en zo niet, dan deel ik hierbij graag mijn manier!

Voor mij betekent het zetten van een intentie:

een gevoel of mindset INSTELLEN dat je, als ware het jouw persoonlijke gids, helpt bij het doelbewust maken van bepaalde keuzes of beslissingen gedurende de dag.

Soms moedigt een intentie me aan om net dat beetje extra te doen op die dag.

Ik formuleer mijn intentie meestal in één woord of het gaat meer richting een “Ik ben …” – affirmatie. Bijvoorbeeld: “doorzetten” of “Ik ben ondernemend / een ondernemer.” Dat helpt bijvoorbeeld als ik opzie tegen dingen waarvan ik niet weet hoe ik ze moet doen. Mijn persoonlijke ‘gids’ zegt dan tegen me: “Vandaag moet je nog even doorzetten (en dan mag je morgen weer wat anders doen)” of het vraagt me: “Wat zou een succesvolle ondernemer op dit moment doen?”

Ik hou van korte intentie, omdat die makkelijk te onthouden en snel op te halen zijn uit je geheugen. En het is natuurlijk veel krachtiger om het snel op te halen dan dat je een lange zin moet onthouden.

Oké. En hoe bedenk ik mijn intentie dan?

Stap 1: Mediteer

Een intentie komt vanuit je hart. Ik zet mijn intentie daarom altijd na het mediteren. Na het mediteren ben je in een staat van rustgevend bewustzijn, waardoor je extra goed kunt luisteren naar wat je nodig hebt.

Vind je mediteren nog een stapje te ver? Adem dan drie keer diep in door je neus en adem uit door je mond.

Stap 2: Vraag en schrijf

Ik stel mezelf altijd de volgende vragen:

  • Wat staat er vandaag (voor belangrijks) op de agenda?
  • Wat heb ik (vandaag) NODIG ?
  • HOE kan ik een bepaald doel bereiken?

Als ik bijvoorbeeld een dag met veel losse to-do’s op de planning heb staan, heb ik vooral productiviteit en energie nodig. Een intentie kan dan ‘energie’ of ‘Ik ben productief’ zijn.

Door de antwoorden op te schrijven ben je er bewuster mee bezig dan dat je het alleen in je hoofd bedenkt.

Herhaal je intentie eventueel een paar keer hardop.

Stap 3: Herinner jezelf aan je intentie en reflecteer

Als je ‘s ochtends heel bewust met je intentie bezig bent geweest, zal ‘ie gedurende dag gegarandeerd een paar keer opduiken. Probeer je hier bewust van te zijn en reflecteer.

Maak je je beslissingen en handel je op basis van je gezette intentie?
Breng je je dag door met intentie?

Misschien is het antwoord ‘nee’. Vraag jezelf dan nog een keer liefdevol af wat je nu wel kunt doen.

Probeer je ook bewust te worden van de keuzes die je dagelijks hebt, de beslissing die je neemt, van je twijfels of besluiteloosheid. Denk aan je intentie en laat het je leiden.

Hoe je je intentie ook zet en formuleert, het belangrijkste is dat je altijd terug kunt gaan naar je intentie als je op zoek bent naar wat begeleiding.